`````Cybercrime en Cyber Security Nederland
PRISCILLA F. HARMANUS OVER ONDERZOEK INFORMATIE VEILIGHEID EN VITALE INFRASTRUCTUUR IN DE DIGITALE OVERHEID

Home » Digitale overheid » Actueel » Onderwerpen » Bijdrage » Contact

2021/01/18  Bewerkt door Priscilla F. Harmanus

Alle hyperlinks die naar een andere website leiden, hebben deze mooie oranje kleur: voorbeeld link


Ter ere van Richard Stallman, GNU's open sourcerer

Dan Gillmor - 2 oktober 2013 | The Guardian

De open-source en vrije software beweging
(free
software movement) die door Stallman zijn ontwikkeld,
zijn 30 jaar oud. Allemaal zijn we diep in de schulden.

Richard Stallman, computer campaigner, in London, 2011. Photograph: Tom Jenkins for the Guardian


Onderstaande tekst is vertaald vanuit het Engels (bron theguardian.com) naar het Nederlands door Priscilla Harmanus

Drie decennia geleden, plaatste een software programmeur genaamd Richard Stallman een aankondiging op een internet nieuwsgroep, een bulletin board conversatie dienst, over een project dat hij aan het lanceren was. Het heette GNU ("for Gnu's Not Unix"): een software systeem dat compatibel zou zijn met het Unix besturingssysteem (OS), maar volledig onbelast of niet gehinderd zou zijn door "intellectuele eigendomsrechten" ("intellectual property" rights) die de keuzes van gebruikers zouden kunnen beperken.

☞ Waarom? Zoals Stallman destijds schreef:


Ik ben van mening dat de gouden regel vereist dat als ik een programma leuk vind, ik het moet delen met andere mensen die het leuk vinden. Ik kan niet met een goed geweten een geheimhoudingsverklaring (nondisclosure agreement) of een software licentieovereenkomst (software license agreement) ondertekenen.
Zodat ik computers kan blijven gebruiken zonder mijn principes te schenden, heb ik besloten om voldoende vrije software samen te stellen, zodat ik zonder enige software kan opschieten die niet vrij is.


Stallman was niet de eerste die code schreef op een open manier. Maar hij is een van de meest hardnekkige pleitbezorgers van - en belangrijkste presteerders in - een beweging die enorm is gegroeid en geëvolueerd sinds die nieuwsgroep posten. Hij heeft ons gewaarschuwd voor de manier waarop inbreuken door bedrijven en de overheid onze keuzes op schadelijke manieren kunnen en hebben beperkt, en heeft onvermoeibaar gewerkt aan vrijheid op een manier die we allemaal moeten begrijpen.

☞ In deze context gaat "free" niet over prijs. Het gaat over vrijheid/liberty:


"Vrije software" betekent software die de gebruiker's vrijheid en community respecteert. Grofweg, de gebruikers hebben de vrijheid om de software uit te voeren (to run), te kopiëren, te verspreiden (distribute), te bestuderen (to study), te wijzigen (change) en te verbeteren (improve). Met deze vrijheden, controleren de gebruikers (zowel individueel als collectief) het programma en wat het doet voor hen.


Die filosofie werd de basis voor de Free Software Foundation, opgericht door Stallman in 1985. En het vormt de kern aan het hart van wat later twee belangrijke uitlopers werden van zijn oorspronkelijke GNU werk.

De eerste is het GNU/Linux besturingssysteem (OS), meestal Linux genoemd. In het begin van de jaren negentig, nam Linus Torvalds, een Finse programmeur, de GNU componenten en voegde een vitale module code toe aan het hart van elk besturingssysteem (OS), een zogenaamde kernel, voor Intel-compatibele microprocessors. Linux, dat nu draait op veel hardware architecturen, van supercomputers tot embedded machines, is een krachtpatser(a powerhouse) in de technologie wereld, ook al draaien de meeste kopers van PC's Windows of de Mac OS. (Mijn buurman gebruikt Linux op zijn pc.)

Linux, GNU en de GPL

De tweede uitloper was een beweging (movement), die eind jaren negentig begon, en "open source" heette - wat neerkwam op een wijziging (modification) van de Stallman filosofie die commercieel gebruik aanmoedigde van vrije software. De schrijven van dit artikel is een van de vele volgers en gebruikers van technologie die de twee termen min of meer synoniem gebruiken, maar degenen die zichzelf identificeren met vrije software, hebben enkele verschillen met de open-source community.

Het belang van vrije en open-source software (en de laatste tijd hardware) kan niet genoeg worden benadrukt. Het vormt de kern van basis internet diensten. Het is de basis voor het Android mobiele besturingssysteem (OS). Miljoenen servers draaien Linux, of andere vrije Unix varianten. Je zou dit niet lezen, en je zou de meeste internetdiensten die je tegenwoordig leuk vindt niet gebruiken, zonder de code die mensen die in vrijheid geloven, hebben voorzien.

Stallman, is de ultieme purist in de beweging die hij heeft geleid. Hij kan stekelig zijn, en zijn persoonlijke stijl heeft sommigen in de gemeenschap vervreemd. Maar hij heeft keer op keer gelijk gehad over de belangrijkste kwesties.


Hier is een voorbeeld. Kijk eens naar zijn stuk uit 1997, "The Right to Read", dat een wereld voorspelde waarin "je vele jaren de gevangenis in zou kunnen gaan omdat je iemand anders je boeken had laten lezen." Steeds strengere auteursrecht wetten (copyright laws), en een systeem voor het publiceren van e-boeken dat systematisch probeert bibliotheken irrelevant te maken, laten zien hoe vroeg hij kwesties begreep die ik (Dan Gillmor) pas later begreep.

Dan Gillmor is niet in staat geweest om zo vrij te worden van bedrijfs- en overheidsbelastingen in zijn technologie gebruik als hij zou willen. Om precies te zijn, hij heeft zichzelf verstrikt in hun controle door het gebruik van mobiele apparaten (mobile devices) en web services. Maar hij heeft enkele veranderingen aangebracht om zijn persoonlijke vrijheid te vergroten terwijl hij technologie gebruikt.

Hij is zich absoluut meer dan ooit bewust van wat er op het spel staat - en het werk van Richard Stallman is een belangrijke reden waarom. Dan staat bij hem in de schuld. Wij allemaal.
Dit is een nieuwe webpagina

Bijgewerkt door — Priscilla F. Harmanus


Home » Digitale overheid » Actueel » Onderwerpen » Bijdrage » Contact

 
Map
Info