`````Cybercrime en Cyber Security Nederland
PRISCILLA F. HARMANUS OVER ONDERZOEK INFORMATIE VEILIGHEID EN VITALE INFRASTRUCTUUR IN DE DIGITALE OVERHEID

Home » Digitale overheid » Actueel » Onderwerpen » Open-source Cautionary is een nieuwe webpagina

Vrijdag 20 november 2020


Open Source # Cautionary

Title text: This really is a true story, and she doesn't know I put it in my comic because her wifi hasn't worked for weeks.

This really is a true story, and she doesn't know I put it in my comic because her wifi hasn't worked for weeks.

👉 Nieuw op Cybersecuritygap Insider threat video's 🎬 Het belang van karakter

Deze webpagina is vertaald vanuit het Engels(origineel) naar het Nederlands door Priscilla F. Harmanus

Cueballs neef besluit Linux op haar nieuwe pc te installeren en belt Cueball, die ze beschouwt als haar persoonlijke Linux-expert. De overkoepelende grap draait om het feit dat Linux, vooral thuis-pc-gebaseerde GNU / Linux, veel vaker wordt gebruikt als een "hobby" -besturingssysteem, vergeleken met een 'productiviteit'-besturingssysteem zoals Windows of macOS. Grote aantallen mensen gebruiken standaard Windows of MacOS, omdat het bij hun computerhardware werd geleverd toen ze het kochten en het softwarepakket dat ze wilden gebruiken al was geïnstalleerd. Linux, aan de andere kant, komt zelden voorgeïnstalleerd op pc-hardware en moet in het algemeen opzettelijk worden gekozen en aangeschaft; en hoewel het kan worden opgezet om een ​​efficiënte en productieve workflow te realiseren in vrijwel elk gebied op pc's, omdat het vaak bewust moet worden geselecteerd, geïnstalleerd en geconfigureerd door gebruikers, trekt het de neiging om individuen aan te trekken of, in enkele gevallen, te creëren die onevenredig veel plezier beleven aan en zelfidentificatie ontlenen aan het hacken van het besturingssysteem zelf. Dus veel mensen die Linux-enthousiastelingen zijn, begonnen er niet echt iets van te weten, behalve dat het gratis is(free of cost), maar het proces van het daadwerkelijk bouwen van Linux op hun machines leidde er geleidelijk toe dat ze er steeds meer belangstelling voor kregen, wat de strip op humoristische wijze vergelijkt. Verslaving aan middelen.

Complaining about Windows updates. Bragging about Linux updates. I should probably go to bed.


Xorg (officieel X.Org) is een implementatie van het X Window System, een programma dat verantwoordelijk is voor de grafische weergave die op Linux wordt gebruikt. Als het configuratie problemen heeft, wat vrij gebruikelijk was bij sommige videokaart-stuurprogramma's in 2008 (vooral die voor ATI Radeon-kaarten), is het vaak moeilijk en / of pijnlijk om het op te lossen (zie 963: X11). Manpages zijn man-pagina's voor op Unix gebaseerde besturingssystemen en software, meestal online toegankelijk maar ook gebundeld met de software zelf. Beschouwd als nuttig en duidelijk door het soort gevorderde computergebruikers die doorgaans Linux draaien, vereist de tekst alleen documentatie een beetje een leercurve en is over het algemeen niet voldoende voor minder technische gebruikers. Hier begint de grap zich in te bouwen in die neef van Cueball, een computer-beginner die gewoon wilde dat iets uit de doos werkte, nu moet leren hoe hij Linux-documentatie moet begrijpen om zelfs maar te 'proberen' om haar aanhoudende Xorg-probleem op te lossen (waarschijnlijk een onvermogen om een ​​grafische terminal te starten, iets waar een beginnende gebruiker van afhankelijk zou zijn).

In het derde paneel zien we dat de problemen van de neef aanhouden. Ze heeft misschien een grafische terminal aan het werk kunnen krijgen, maar nu lossen de ingebouwde automatische configuratie-tools van Ubuntu niet een ander kritiek probleem op. Ze suggereert dat ze overweegt om over te schakelen naar een meer "geavanceerde" Linux-distro om de falende autoconfig-problemen te omzeilen. Een Linux-"distributie" is een reeks tools en applicaties die een specifieke gebruikerservaring bieden bovenop het Linux-kernbesturingssysteem. Elke distributie, of "distro", heeft een andere look en feel, en verschillende feature-sets en ontwerp-filosofieën. Ubuntu is een erg populaire "beginners" -versie van Linux, ontworpen om "gewoon te werken" en vertrouwd / bruikbaar te zijn voor mensen die net geen Windows kennen. Debian is een populaire maar ietwat meer "geavanceerde", traditioneel "Unix-achtige" distro, met een enorme en diverse basis van ondersteunde software die over het algemeen meer Linux-knowhow vereist om te configureren en te gebruiken. In feite is Ubuntu gebaseerd op Debian, en onder de motorkap hebben ze vergelijkbare functies, zodat het voor een competente Ubuntu-gebruiker niet als een grote sprong zou worden beschouwd om over te schakelen. Gentoo, aan de andere kant, is een zeer geavanceerde distro die extreme maatwerk en optimalisatie mogelijk maakt, maar die uitgebreide installatie- en setup-time vereist. Het wordt over het algemeen beschouwd als buitengewoon complex en onvriendelijk voor beginners (tot het punt dat de moeilijkheid ervan enigszins memetisch is geworden in de Linux-wereld), een afweging voor het bieden van een krachtige en veelzijdige set tools voor geavanceerde systeemhacking. Het lijkt erop dat tijdens haar zes weken durende strijd om haar systeem op te bouwen, Cueballs neef begon te bedenken dat haar probleem een ​​oplossing zou vereisen die alleen kan worden opgevangen door complexe aanpassingen.

In het vierde paneel is er een sterke implicatie dat de neef inderdaad naar Gentoo is overgeschakeld omdat een kenmerk van die distributie de kernel (de basiskern van het besturingssysteem/OS) is die bij installatie uit de broncode moet worden gecompileerd. Broncode is een computerprogramma uitgedrukt in een enigszins menselijk leesbaar formaat, vaak simpelweg als tekst. De broncode kan echter niet rechtstreeks door een computer worden uitgevoerd en moet in plaats daarvan worden "gecompileerd" in machine-instructies op laag niveau die de computer kan begrijpen. Dit betekent dat met Gentoo, in plaats van een reeds functioneel Linux-systeem te downloaden om te installeren en uit te voeren, gebruikers de broncode voor het systeem downloaden, het aanpassen aan hun eigen behoeften, en vervolgens de code compileren in een uitvoerbare versie van het besturingssysteem, allemaal voordat ze kan het systeem gaan gebruiken. De neef is hiertoe gedwongen, want wat haar probleem ook is, de oplossing vereiste een aangepaste kernel. Dit kan inhouden dat de kernel moet worden gecompileerd op een niet-standaard manier die niet wordt ondersteund door meer reguliere distributies, het opnemen van experimentele code van derden in de kernel of het zelf aanpassen van de kernel om het probleem op te lossen. Het compileren van een kernel met de bovengenoemde wijzigingen is een lastige aangelegenheid, aangezien elke fout of vergissing de kernel, en dus de computer, niet-functioneel kan maken. Als er een fout wordt gemaakt of de aangepaste kernel haar probleem niet oplost, moet de kernel opnieuw worden gecompileerd. Het vierde paneel houdt ook in dat de neef vastzit in een Trial and error-lus, waarbij de kernel gedurende het grootste deel van 6 weken steeds opnieuw wordt gecompileerd in een poging haar probleem op te lossen.

Voor veel van dergelijke gevorderde gebruikers is hun installatie van Linux als een hobby-sportwagen: een oneindig project, constant aangepast en schoongemaakt en aangepast om de prestaties te verbeteren, dat veel meer tijd besteedt aan het rondhangen met de kap open dan dat het daadwerkelijk wordt gebruikt voor zijn ogenschijnlijk doel. Echter, voor meer typische gebruikers die geïnteresseerd zijn in een functioneel computersysteem in plaats van een speelgoed- of projectsysteem, kan Gentoo zeer frustrerend of ronduit onbruikbaar zijn. In week 12 lijdt Cueballs neef waarschijnlijk aan de Sunk costs fallacy, in die zin dat ze gelooft dat ze, omdat ze zoveel tijd heeft gestoken, nodig heeft om het door te maken. Ze zou ook optimistisch kunnen onderschatten hoeveel extra werk er nodig zal zijn, aangezien Linux op elk punt op zijn minst mogelijke oplossingen biedt vanwege de aanpasbaarheid. Eindelijk zou er een element van Target-fixatie kunnen zijn, in die zin dat de neef zo ​​gefocust is geraakt op het probleem, dat ze haar oorspronkelijke plannen voor de computer is vergeten of dat Windows nog steeds een optie is.

In het vijfde paneel riffs Randal op de oude anti-drugsboodschap 'Ouders, praat met je kinderen over drugs voordat iemand anders dat doet', met de bedoeling dat een verantwoordelijke volwassene zijn kinderen niet voorlicht over de gevaren van drugs (of Linux ), dan kan iemand anders (waarschijnlijk een peer) hen ervan overtuigen dat drugs (of Linux) een goed idee is. Dit brengt ons bij het algemene thema van de strip, in die zin dat Linux misschien een goed idee lijkt voor de gemiddelde, minder technische gebruiker, maar in werkelijkheid een wereld van pijn zal openen die hun vermogen om computationeel functioneel te zijn zal belemmeren. lid van de samenleving. Er is een extra oproep aan de theorie van gateway-drugs, waarbij milde drugs zoals alcohol of cannabis zullen leiden tot hardere drugs zoals cocaïne en heroïne. In de strip begint Cueballs neef met Ubuntu, een "gateway" -versie van Linux. Het leidt echter al snel tot hardere en hardere versies, allemaal in een vergeefse poging om haar probleem op te lossen, met als eindresultaat dat ze wekenlang in haar huis verdwijnt als een junkie die hopeloos verslaafd is aan drugs.

De titeltekst zet de grap voort over de slechte ondersteuning van Linux voor veel Wi-Fi-kaarten die gebruikelijk waren in 2008, een apparaat dat niet alleen goed wordt ondersteund op Windows, maar ook werd gezien als een gemakkelijke manier om netwerken te maken voor minder technische gebruikers.

Hoewel de strip vooral de draak steekt met de moeilijkheden bij het gebruik van Linux (circa 2008), toont het indirect enkele voordelen aan. De eerste is dat het een gratis beschikbaar alternatief is voor Windows en de tweede is dat het gebruikers de tools biedt om het oplossen van problemen mogelijk te maken, terwijl bij Windows de enige problemen die worden opgelost de problemen zijn die Microsoft zelf kiest. De strip is ook enigszins anachronistisch omdat hardware ondersteuning in Linux in de loop van de tijd veel robuuster is geworden. Het is momenteel onwaarschijnlijk dat de neef van Cueball in de hel van de kernel-compilatie terechtkomt om basisfuncties zoals grafische afbeeldingen en Wi-Fi mogelijk te maken. Het populairste besturingssysteem ter wereld, Android, is een smaak van Linux en de groei van webgebaseerde applicaties heeft zelfs de ervaring van de desktopgebruiker naar de browser geduwd. Vanaf 2017 zou het onwaarschijnlijk zijn dat de neef zelfs maar een desktopcomputer zou overwegen, in plaats daarvan afhankelijk van haar Android-telefoon of -tablet.


Bron:


  1. Explain xkcd.        (2019,        May    29).         456: Cautionary.    In     XKCD,  webcomic  on  science,  mathematics,  computers,  and  general  geekiness, told with a light, quirky sense of humor, and at times profound philosophizing. Its art style is minimalist, told through simple stick figures.    Retrieved    15:35,    september     23,    2020, from https://www.explainxkcd.com/wiki/index.php/456:_Cautionary
  2. Kernel Panic! Brainless Tales


Gerelateerd:


  1. Wikipedia contributors. (2020, september 5). In-joke. In Wikipedia, The Free Encyclopedia. Retrieved 22:41, september 19, 2020, from https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=In-joke&oldid=976784933
  2. Explain xkcd.        (2020,        August    31).         225: Open Source.    In     XKCD,  webcomic  on  science,  mathematics,  computers,  and  general  geekiness, told with a light, quirky sense of humor, and at times profound philosophizing. Its art style is minimalist, told through simple stick figures.    Retrieved    15:39,    september     23,    2020, from https://www.explainxkcd.com/wiki/index.php/225:_Open_Source


Zie ook:Home
 » Digitale overheid » Actueel » Onderwerpen » Open Source is een nieuwe webpagina 


 
Map
Info