`````Cybercrime en Cyber Security Nederland
PRISCILLA F. HARMANUS OVER ONDERZOEK INFORMATIE VEILIGHEID EN VITALE INFRASTRUCTUUR IN DE DIGITALE OVERHEID

Home » Digitale overheid » Actueel » Onderwerpen » Bijdrage » Contact

2020/12/29

Cathedral and the Bazaar

Homesteading the Noosphere

By Eric Steven Raymond Thyrsus Enterprises

An Introductory Contradiction » The Varieties of Hacker Ideology » Promiscuous Theory, Puritan Practice » Ownership and Open Source » Locke and Land Title » The Hacker Milieu as Gift Culture » The Joy of Hacking » The Many Faces of Reputation » Ownership Rights and Reputation Incentives » The Problem of Ego » The Value of Humility » Global Implications of the Reputation-Game Model » How Fine a Gift? » Noospheric Property and the Ethology of Territory » Causes of Conflict » Project Structures and Ownership » Conflict and Conflict Resolution » Acculturation Mechanisms and the Link to Academia » Gift Outcompetes Exchange » Conclusion: From Custom to Customary Law » Questions for Further Research » Notes » Bibliography » Acknowledgement?

Onderstaande tekst is vertaald vanuit het Engels (tuxedo.org) naar het Nederlands door Priscilla Harmanus

Abstract: Na een tegenstelling te hebben waargenomen tussen de officiële ideologie die wordt gedefinieerd door open-source licenties en het feitelijke gedrag van hackers, onderzoek ik de werkelijke gebruiken die het eigendom en de controle van open-source software reguleren. Ik laat zien dat ze een onderliggende theorie van eigendomsrechten impliceren die homoloog is aan de Lockean theorie van grondbezit. Ik relateer dat vervolgens aan een analyse van de hacker cultuur als een `geschenkcultuur/gift culture' waarin deelnemers strijden om prestige door tijd, energie en creativiteit weg te geven. Ten slotte onderzoek ik de gevolgen van deze analyse voor het oplossen van conflicten in de cultuur, en ontwikkel ik enkele prescriptieve implicaties.

Een inleidende tegenspraak
Iedereen die een tijdje naar de drukke, enorm productieve wereld van open-source software op internet kijkt, zal ongetwijfeld een interessante tegenstelling opmerken tussen wat open-source hackers zeggen te geloven en de manier waarop ze zich daadwerkelijk gedragen—tussen de officiële ideologie van de open-source cultuur en de praktijk.

Culturen zijn adaptieve machines. De open-source cultuur is een reactie op een identificeerbare reeks drijfveren en druk. Zoals gewoonlijk manifesteert de aanpassing van de cultuur aan haar omstandigheden zich zowel als bewuste ideologie als als impliciete, onbewuste of semi-bewuste kennis. En, zoals niet ongebruikelijk, de onbewuste aanpassingen staan ​​deels op gespannen voet met de bewuste ideologie.

In dit essay ga ik graven rond de wortels (the roots) van die tegenstrijdigheid en die gebruiken om die drijfveren en druk te ontdekken. Ik zal enkele interessante dingen afleiden over de hackercultuur en zijn gebruiken. Ik sluit af met manieren om de impliciete kennis van de cultuur beter te benutten.
Verder
De variëteiten van Hacker Ideologie


Bron


Zie ook


Hoort bij

  • The Cathedral and the Bazaar · Writings · ~esr · Tuxedo.org | Wiki


Dit is een nieuwe webpagina


Home » Digitale overheid » Actueel » Onderwerpen » Bijdrage » Contact

 
Map
Info