`````Cybercrime en Cyber Security Nederland
PRISCILLA F. HARMANUS OVER ONDERZOEK INFORMATIE VEILIGHEID EN VITALE INFRASTRUCTUUR IN DE DIGITALE OVERHEID

Home » Digitale overheid » Actueel » Onderwerpen » Bijdrage » Contact

2020/12/14

Cybercrime aanpakken Ook Politiewerk

"Uitgeschreven tekst met content"

FRIDO DIGITAAL RECHERCHEUR: Met een ICT middel tegen een ICT middel. Dan zou je heel ... sec ... cybercrime kunnen noemen. Als team hebben wij uh drie DiGibussen. Daar zit eigenlijk alles in wat we nodig hebben om op locatie alle gegevensdragers die daar zijn te kunnen "imagen" zodat we in iedere geval de kopie van die gegevensdragers uh mee kunnen nemen.  We willen eigenlijk op het moment dat we een kans hebben dan  moeten we meteen pakken.  Politie! Politie! Handen op je hoofd! Handen op je hoofd!  Maar wat we belangrijk vinden om te weten is die laptop nou wel of niet uh gecrypt? Wij uh zijn uh met Team High Tech Crime uh 125 man verantwoordelijk om de moeilijke cybercrime-onderzoeken op te pakken... We zijn bezig met waarheidsvinding. We willen weten wat er gebeurd is. Dus ik heb even gekeken maar ik zie niet dat deze laptop gecrypt is. Dus deze zouden we gewoon uh kunnen afsluiten en meenemen naar het lab en daar uh gaan veiligstellen. De recherchewerk is eigenlijk gewoon puzzelen. Je gaat van de routers naar de computers die der lopen, spelletjescomputer, de iPads die der zijn. Eigenlijk zit overal weer een computer in! En al die dingen, die zeggen mij uiteindelijk iets, over mijn verdachte. En dat uh zoeken wij ook vaak in onze specialisten: "Zie jij die nieuwe bronnen? Weet jij waar ze zijn?"  Uh... "En zie je ook de opsporingskansen in die bronnen?"  Ik heb nu een commando aangezet. Zogeheten DD uh Commando. Elke nullen en enen die hier opstaat uh die wordt naar onze centrale storage gezet. En dat op zo'n wijze dat ik in de rechtbank kan zeggen van: "Die kopie dat klopt. Ik heb daar niets aan gedaan."  Een ander onderzoek wat we gedraaid heb als het gaat om van reactief naar proactief te gaan is ... dat we zicht kregen op uh steeds meer Blackberrys. 

FREDERIEK DOSSIERVORMER: "En heb je deze al geprobeerd?" FRIDO DIGITAAL RECHERCHEUR: Waar we achter kwamen is dat er gewoon bedrijven zijn die speciaal blackberry's aanbieden die heel speciaal geprepareerd zijn om alleen maar uh uh vertrouwelijk te kunnen communiceren. 

FREDERIEK DOSSIERVORMER: De camera is uitgeschakeld. De microfoon is gesloopt. Dus je kan er niet mee praten. En er zitten verder geen uh verdere apps op dan behalve het mailen met die PGP. Dus het enige wat je met zo'n apparaatje kan doen is mailen met versleuteling. 

FRIDO DIGITAAL RECHERCHEUR: We kregen dus zicht op dat bedrijf en daar hebben we op ingezoomd en uh heleboel onderzoek op verricht waar ik niet alles over kan uh uh vertellen. Maar we hebben der... in het actuele onderzoek uh een liquidatie mee voorkomen. Er werden gewoon liquidatie-afspraken gemaakt en en daar hebben we gewoon op ingegrepen. 


Gigantische slag voor de online onderwereld. 
Gedurende 27 dagen is er vanuit Nederland een populaire site op
het Dark web door de politie overgenomen. FRIDO DIGITAAL RECHERCHEUR: Wat we daar hebben gedaan is eigenlijk wel heel bijzonder.  In plaats van het uit de lucht te halen uh was ons doel om het een tijd te gaan runnen. We wilden eigenlijk gewoon zicht krijgen: "Wat gebeurd er nou op zo'n market?"  Der werd... der werd natuurlijk met bitcoins betaald, het moet op het Tor-netwerk uh zitten. Het draait op een linux systeem, hoe ga je dat in de lucht uh uh brengen?  Maar toen draaide het gewoon op onze servers en hadden wij gewoon vol control op wat er daar gebeurde. En een van de doelstellingen die wij ook hadden: "Denk je dat je anoniem bent? 'We' komen er gewoon bij en we weten je te vinden."


Bron


What links here

  • Router freedom


Zie ook


Dit is een nieuwe webpagina


Ga terug naarHome » Digitale overheid » Actueel » Onderwerpen » Bijdrage » Contact

 
Map
Info