`````Cybercrime en Cyber Security Nederland
PRISCILLA F. HARMANUS OVER ONDERZOEK INFORMATIE VEILIGHEID EN VITALE INFRASTRUCTUUR IN DE DIGITALE OVERHEID

Home » Digitale overheid » Actueel » Onderwerpen » Bijdrage » Contact

2021/01/13

Broncode / Source code

Het recept voor software

Broncode is het recept voor software. Hoe kun je een te zoute maaltijd aanpassen zonder het recept te mogen zien?

De broncode (source code), bepaalt hoe een (computer) programma werkt (dit is wat programmeurs schrijven). Zonder de bron kan niemand inzien hoe de software werkt 1. Het maakt niet uit of jij de code kunt lezen: de beschikbaarheid ervan is van directe invloed op iedere gebruiker.


Je zou kunnen zeggen: "Hoe verander ik dit recept om het minder zout te maken?" en de chef-kok zou kunnen zeggen: "Hoe durf je mijn recept te beledigen, het product van mijn intellect en smaakgevoel, door ermee te knoeien? Jij hebt niet het beoordelingsvermogen om mijn recept te veranderen en er iets moois van te maken!" 

Richard Stallman, Waarom software vrij zou moeten zijn


1 Om autonome machines veilig te laten zijn, moeten ze zichzelf kunnen uitleggen. Willen autonome voertuigen intelligent zijn, dan moeten ze de actie en het gedrag van hun onderliggende onderdelen begrijpen. SELF-EXPLANATION AND SELF DRIVING » https://downloads.softwarefreedom.org/2018/automotive/slides/4a-gilpin.pdf — Leilani H. Gilpin · MIT
Richard M. Stallman over waarom hij GNU moest schrijven: RMS is van mening, dat de gouden regel vereist, dat als hij een programma leuk vindt, hij het moet delen met andere mensen die het leuk vinden. Hij kan niet met een goed geweten een geheimhoudingsverklaring, of een software licentie overeenkomst ondertekenen.
Zodat hij computers kan blijven gebruiken, zonder zijn principes te schenden, had hij besloten om voldoende vrije software samen te stellen, zodat hij zonder enige software kan opschieten die niet vrij is.
Free as in Freedom! Free Software, Free Society!

Onderstaande tekst is vertaald vanuit het Engels (bron gnu.org) naar het Nederlands door Priscilla Harmanus

Laten we een vergelijking/analogie maken tussen programma's en recepten. Een programma, lijkt veel op een recept. Elk is een lijst met uit te voeren stappen, met regels, om te bepalen wanneer u klaar bentof wanneer u terug moet gaan. Aan het eind, is er een bepaald resultaat. Als u kookt, wisselt u waarschijnlijk recepten uit met uw vriendenen u verandert waarschijnlijk ook recepten. Als u veranderingen hebt aangebracht, en u en uw vrienden het graag eten, dan kunt u ze misschien de gewijzigde versie van het recept geven. Dus, stelt u zich een wereld voor waarin u het recept niet kunt veranderen, en verbeteren, omdat iemand zijn best heeft gedaan om het onmogelijk te maken. En stel u voor, dat als u het recept deelt, ze u, een piraat zullen noemenen u, in de gevangenis proberen te zetten, jarenlang.

Nou, sommige van jullie schrijven misschien nooit computerprogramma's, maar misschien kook je.  En als je kookt, (unless you're really great), gebruik je waarschijnlijk recepten. En als je recepten gebruikt, heb je waarschijnlijk de ervaring gehad, om een kopie van een recept te krijgen van een vriend die het deelt. En je hebt waarschijnlijk, ook de ervaring gehad  tenzij je een neofiet bent  om een recept te veranderen.  Weet je, het zegt bepaalde dingen, maar je hoeft niet precies dàt te doen. Sommige ingrediënten kun je weglaten. Voeg wat champignons toe, want je houdt van champignons. Voeg minder zout toe omdat je arts heeft gezegd dat je minder zout moet gebruiken  of wat dan ook. Je kunt zelfs grotere wijzigingen, en veranderingen aanbrengen op basis van je vaardigheid! En als je wijzigingen hebt aangebracht in een recept, en je kookt voor je vrienden, en ze vinden het lekker, één van je vrienden zou kunnen zeggen, Hey, mag ik het recept?  En dan? Wat doe je dan? Je kunt je aangepaste versie (a modified version) van het recept opschrijven, en een kopie maken voor je vriend. Dit zijn de natuurlijke dingen die te maken hebben met functioneel nuttige recepten van welk soort/aard dan ook.  Nu lijkt een recept,  veel op een computerprogramma. Een computerprogramma, lijkt veel op een recept: een reeks stappen die moet worden uitgevoerd, om een bepaald resultaat te krijgen dat je wilt. Het is dus net zo normaal om diezelfde dingen met computerprogramma's te doen  geef een kopie aan je vriend. Breng wijzigingen, of veranderingen aan, omdat de taak waarvoor het is geschreven, niet precies is dat je wilt. Het heeft geweldig werk geleverd voor/aan iemand anders, maar jouw job is een andere taak. En nadat je het gewijzigd, of aangepast hebt, is dat waarschijnlijk nuttig voor andere mensen. Misschien hebben ze een klus te doen, die net zo is als de taak, die jij doet.  Dus ze vragen, Hey, Can I Have A Copy?  Maar natuurlijk, als je een aardig persoon bent, geef je een kopie. Dat is de manier om een fatsoenlijk persoon te zijn.


Vrije software is een cruciaal onderdeel van een vrije samenleving, en nergens is de invloed van de samenleving duidelijker zichtbaar dan in het openbare schoolsysteem.


Het delen van software bestaat al zo lang als de software zelf. In de begintijd van computers waren fabrikanten van mening dat concurrentievoordelen voornamelijk te behalen waren bij hardware-innovatie, en besteedden daarom niet veel aandacht aan software als bedrijfsmiddel. Veel van de klanten voor deze vroege machines waren wetenschappers of technici, die de software die bij de machine werd geleverd zelf konden aanpassen, en uitbreiden. Klanten verdeelden hun patches soms niet alleen terug naar de fabrikant (vendor), maar ook naar andere eigenaren van vergelijkbare machines. De fabrikanten (vendors) tolereerden dit vaak en moedigden dit zelfs aan: in hun ogen maakten verbeteringen aan de software, van welke bron dan ook, de hardware alleen maar aantrekkelijker voor andere potentiële klanten. Het delen van software bestaat al zo lang als de software zelf. Software was just passed around between people. Terwijl hun code zich wijd verspreidde, verspreidde die boodschap zich ook. Lees verder: Hoofdstuk 1. Introductie: Producering van Open Source Software. 

Broncode programmatuur operatie Basisregistratie Personen openbaar

Nieuwsbericht | 29-11-2017 | 09:45


Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft de broncode openbaar gemaakt van de programmatuur die was geschreven voor nieuwe centrale ict-systemen voor de basisregistratie personen (BRP). Dit project werd in juli van dit jaar gestopt.

De meest recente broncode is te vinden op internetsite github.com, met functionele en technische documentatie.


Open source

De broncode is gepubliceerd als open source software. Daardoor komen aanpassingen op de broncode ook weer openbaar beschikbaar en wordt gratis hergebruik ondersteund. De broncode is gecontroleerd op privacy- en veiligheidsrisico’s.

Het ministerie van BZK publiceert eerdere versies van de broncode volgend jaar.


 

 

Broncode programmatuur operatie Basisregistratie Personen openbaar Nieuwsbericht | 29-11-2017 | 09:45 | Bron Rijksoverheid.nl

 


Broncode is het recept voor software. Hoe kun je een te zoute maaltijd aanpassen zonder het recept te mogen zien?


Dit is een nieuwe webpagina

Bijgewerkt door — Priscilla F. Harmanus


Home » Digitale overheid » Actueel » Onderwerpen » Bijdrage » Contact


Broncode is het recept voor software. Hoe kun je een te zoute maaltijd aanpassen zonder het recept te mogen zien?

Het gebruik van Windows en Office verlangt dat je niet vraagt of zoekt naar de bron van de software. Alleen ontwikkelaars van Microsoft mogen je programma aanpassen.

Wat zou je eerder vertrouwen: het pakket dat je niet mag onderzoeken of het pakket met recept?


 
Map
Info