`````Cybercrime en Cyber Security Nederland
PRISCILLA F. HARMANUS OVER ONDERZOEK INFORMATIE VEILIGHEID EN VITALE INFRASTRUCTUUR IN DE DIGITALE OVERHEID

Home » Digitale overheid » Actueel » Onderwerpen » Bijdrage » Contact

2020/12/16

GNU/Linux Operating System

De juiste naam voor het Linux-besturingssysteem is GNU/Linux. Omdat dit echt moeilijk te zeggen en te onthouden is, noemen de meeste mensen het eenvoudigweg Linux en verwijzen ze naar het project, dat veel van wat erin zit ondersteunt als het GNU-Project.



Het GNU-systeem en Linux

In 1992 publiceerde Linus Torvalds de broncode van zijn Linuxkernel, onder de voorwaarden van de GNU General Public License. Doordat de Linuxkernel ontwikkeld was met software uit het GNU-project, en deze ook nodig had om een werkend besturingssysteem te kunnen vormen[7], is met de publicatie tevens het eerste GNU-besturingssysteem ontstaan, dat door Stallman (en de FSF) steevast GNU/Linux wordt genoemd, maar door veel anderen met alleen 'Linux' wordt aangeduid. Stallman stelt dat de term "GNU/Linux", dat hij uitspreekt als "GNU Slash Linux" of "GNU Plus Linux", gebruikt moet worden om te refereren aan het besturingssysteem dat in het leven geroepen werd door het combineren van het GNU-systeem en de Linux-kernel. Hij stelt dat de samenhang tussen de filosofie van het GNU-project en de software ervan verbroken wordt als mensen refereren aan deze combinatie met enkel "Linux". In een documentaire, Revolution OS, becommentarieert Linus Torvalds dat hij begrip er voor heeft waarom deze conventie van naamgeving door sommigen wordt vereist, maar hij voegt eraan toe dat blindweg te refereren aan ieder op Linux-gebaseerd besturingssysteem met 'GNU/Linux' "gewoon belachelijk" is. Torvalds wordt ook aangehaald gezegd te hebben: "Denk aan Richard Stallman als de grote filosoof en denk aan mij als de ingenieur."









Linus Torvalds ontwikkelde het Linux-besturingssysteem in 1991. Dit is Linus met de Linux Penguin. Linus werkt nu voor de Linux Foundation in Beaverton OR.


Richard Stallman protesteert dat het noemen van GNU/Linux alleen Linux de rol niet erkent die GNU speelt bij het bouwen van het hele besturingssysteem. In dit boek zullen we echter de eenvoudige term Linux gebruiken, aangezien ons doel is om het gebruik van dit besturingssysteem te verspreiden en een eenvoudige term zal eerder het gebruik verspreiden dan een complexe term.

Richard Stallman: Computerprogrammeur, oprichter van het GNU-project en de Free Software Foundation, en pleitbezorger voor het publiek en wetenschappelijke voordelen van "free" softwareprogramma's. GNU staat voor GNU is Not Unix. Unix is een closed source OS  besturingssysteem. GNU is eigenlijk gewoon een grap die alleen een computerprogrammeur zou begrijpen. Het betekent GNU/Linux is een vrij besturingssysteem.

 


Dit is een nieuwe webpagina




Home » Digitale overheid » Actueel » Onderwerpen » Bijdrage » Contact

 
Map
Info